محافظت از پاها به عنوان اندام حیاتی برای کوهنوردی از هر موضوعی مهمتر است. برای این که بتوانید کوهپیمایی لذتبخشی داشته باشید باید از کفشهای مناسب استفاده کنید. چرا که کیفیت این محصول بر کیفیت کوهنوردی و سلامت پاهای شما تأثیر زیادی خواهد داشت. استفاده از محصولات غیر استاندارد آسیبهای زیادی به پا و حتی ستون فقرات شما وارد می کند. در این مقاله قصد داریم
قبل از هر چیز باید انواع این کفشها را بشناسید تا بتوانید متناسب با شرایطی که میخواهید در آن کوهنوردی کنید، بهترین انتخاب را داشته باشید.
فهرست مطالب
راهنمای انتخاب انواع کفش کوهنوردی
انتخاب کفش مناسب برای پیمایش کوه تا حد زیادی به اطلاعات شما در مورد انواع کفش کوهنوردی بستگی دارد. مسلماً در صورتی که این انواع را بشناسید انتخاب بهتری خواهید داشت و میتوانید صعود لذتبخش و سادهتری را تجربه کنید.
کفشهای کوهنوردی سنگین high mountain
این کفشها برای صعودهای سنگین، سخت و طولانی مدت مناسب هستند، امکان نصب کرامپون دارند و انعطافپذیری این کفشها بسیار کم است. در صورتی که قصد دارید این ورزش را به شکلی حرفهای ادامه دهید کفشهای کوهنوردی سنگین مناسبترین انتخاب برای شما هستند.
کفشهای کوهنوردی نیمه سنگین mountaineering
این نوع از کفشها میتواند در فصلهای بهار، تابستان و پاییز مورد استفاده قرار بگیرید اما برای صعودهای سنگین و حرفهای گزینهی مناسبی نیست و نمیتوانند در فصل زمستان و کوهپیماییهای سنگین کارایی چندانی داشته باشد. طول ساق آن نسبتا بلند است و از مچ پا به خوبی محافظت میکند.
کفشهای کوهنوردی سبک trekking
این کفشها را نمیتوانید در مناطق صخرهای و سنگ لاخی استفاده کنید. کفشهای کوهنوردی سبک برای صعودهای یک روزه کاربرد دارند و برای صعودهای حرفهای به هیچ عنوان توصیه نمیشوند.
کفشهای کوهنوردی climbing
این کفشها به کتانی سنگ معروفند و در قسمت پنجه دارای بیشترین استقامت هستند. از این نوع از کفش کوهنوردی برای صخرهنوردی، دیوارنوردی داخل سالن و سنگنوردی استفاده می شود. این کفشها به کتانی سنگ معروفند و در قسمت پنجه دارای بیشترین استقامت هستند. از این نوع از کفش کوهنوردی برای صخرهنوردی، دیوارنوردی داخل سالن و سنگنوردی استفاده می شود.
کفشهای پیاده روی walking
اگر علاقه دارید در طبیعت قدم بزنید و گردش کنید بهتر است از کفش مناسب پیاده روی در طبیعت استفاده کنید. کفشهای پیاده روی بدون ساق و بسیار سبک هستند و میتوانند برای مسیرهایی که بدون شیب هستند مورد استفاده قرار بگیرند. هنگام خرید این نوع کفش دقت داشته باشید که در قسمت پاشنه دارای شوک گیر باشد.
کفشهای یخنوردی
این مدل به کفشهای سنگنوردی شباهت زیادی دارند و دارای کرامپون دائمی هستند. پارچههای داخلی این نوع کفش از جنس ترمو هستند که باعث میشوند پای شما حرارت خود را از دست ندهد. از این کفشها می توانید در مسابقات صعود سرعتی و یخنوردیهای سنگین کاربرد دارند
نکاتی که هنگام خرید باید در نظر داشت
شما برای برنامهی کوهنوردی در فصول مختلف و شرایط متفاوت باید کفش مناسب تهیه کنید. هنگام خرید باید چند نکته توجه داشته باشید که در ادامه به هر کدام میپردازیم :
جنس رویه
جنس این رویهها میتواند از چرم مصنوعی یا طبیعی، فایبر گلاس، تین سولیت، کولار و پارچههای گورتکس و سیمپاکس باشد، همچنین باید محکم و انعطاف پذیر نیز باشد. برای این که بهترین انتخاب را داشته باشید بهتر است در مورد انواع مواد اولیهای که در ساخت رویهی استفاده میشود اطلاعات کافی داشته باشید.
اونواع رویه
- فایبر گلاس : به کفشهای کوهنوردی پلاستیکی معروفند و به هیچ عنوان نمیتوانند کفش خوب و مناسبی باشند.
- تین سولیت : این نوع با قابلیت حفظ گرما میتواند برای صعودهای سنگین در فصل زمستان مناسب باشد.
- کولار : این نوع رویه به دلیل استفاده از نوعی پارچهی نو ترکیب ساخته میشود که حالت ضربهگیر دارد.
- گورتکس و سیمپاکس : عایق رطوبت و حرارت هستند و بیشتر برای صعودهای سنگین کاربرد دارند.
جنس کفی
کفی کفش کوهنوردی باید ضربه گیر، مقاوم و انعطاف پذیر باشد. عاجهای کفی باید به اندازهی کافی عمیق باشد تا از لیز خوردن شما ممانعت کند. کفی کفش کوهنوردی از ترکیب کربن و لاستیک تشکیل شده که مادهای ضد لغزش و بسیار مستحکم است.
سایز کفش
سایز کفش خود را به گونهای انتخاب کنید که بتوانید آنها را به راحتی بپوشید و از پاهایتان خارج کنید. دقت داشته باشید زمان خرید باید جوراب ضخیم به پا داشته باشید و قبل از خرید کفش را بپوشید و با آن راه بروید. در صورتی که کفش گشادتر یا تنگتر از حد معمول انتخاب کنید پاهای شما دچار آسیبهای جدی خواهد شد. برای اطمینان از این که سایز کفش مناسب است میتوانید قبل از این که بندهای کفش را ببندید پنجهی پا را تا حد امکان در کفش جلو ببرید. در این حالت باید در پشت کفش به اندازهی یک بند انگشت فضای خالی وجود داشته باشد.
نکته جالب است بدانید ابعاد پای انسان در طول روز تغییر محسوسی دارد. به همین دلیل توصیه میشود هر نوع کفشی را در زمان عصر که پای شما در بزرگترین اندازهی ممکن است خریداری کنید.
تاریخ تولید و انقضای کفش
چسب استفاده شده برای چسباندن قسمتهای مختلف این نوع کفشها بعد از گذشت مدت زمان مشخصی قدرت خود را از دست میدهد بنابراین قبل از خرید کفش تاریخ تولید و انقضای کفش را بررسی کنید.
برندهای معروف
برندهایی که از یک حسن شهرت نسبی برخوردارند میتوانند بهترین انتخاب باشند. به هیچ عنوان جنسهایی که هیچ شناختی از آن ندارید خریداری نکنید.
روش صحیح بستن بندهای کفش کوهنوردی
اگر بندها به شکل صحیحی بسته نشوند ممکن است مچ پا در حین پایین آمدن از کوه دچار آسیبهایی شود یا انگشتان پا به نوک کفش برخورد کند. قبیل از این که بند کفش را ببندید پاشنهی پا را در منتها علیه کفش قرار دهید بند کفش را تا جایی که امکان دارد محکم کنید. بند را از داخل سگک عبور داده و بعد از این که قفلهای بند کفش را فعال کردید بند را به صورت ضربدری از سگکهای بالا عبور دهید. در نهایت بند را از سگکهای پایینی عبور دهید و با دو گره آن را محکم کنید.
مراقبت و نگهداری از کفشهای کوهنوردی
در صورتی که کفش مناسبی را خریداری و از آن به شکل صحیحی نگه داری کنید تا مدت زمان طولانیتری میتوانید کیفیت کفشهایتان را حفظ کنید.برای تمیز کردن کفش کوهنوردی باید در درجهی اول بندهای کفش را باز کنید و کفی داخلی آن را خارج کرده و تمیز کنید. کفی کفش را با آب سرد بشوید و در صورت نیاز برای خارج کردن شن و سنگهای ریز از کفی آن از یک برس نرم استفاده کنید. در نهایت با واکس مخصوص آن را بپوشانید تا انعطاف پذیری و نفوذناپذیری خود را حفظ کند.
برای خشک کردن کفش از حرارت و آفتاب استفاده نکنید و اجازه دهید کفش در هوای معمولی خشک شود. کفشهای چرم را با چربی طبیعی حیوانات بپوشانید تا طول عمر بیشتری داشته باشند و ترک نخورند.هنگام شب خوابی در برنامههای کوهنوردی در زمستان باید کفشهای خود را به خوبی خشک کنید و در داخل یک کیسهی نایلونی قرار دهید و در انتهای کیسه خواب قرار دهید. در غیر این صورت فردای روز بعد کفشهای شما مانند آهن سخت و پوشیدن آن غیر ممکن خواهد شد.حتی شکل ناصحیح گام برداشتن میتواند طول عمر کفشهای شما را کاهش دهد. بنابراین روش صحیح گام برداشتن در صعود را به خوبی تمرین کنید.