ورزش و سفر

خرید کرامپون (Crampon) و نکاتی که باید در مورد آن بدانید

پیمایش مسیرهای یخ‌‌زده‌ی کوهستانی کار بسیار دشوار و خطر آفرینی است اما این خطرات نمی‌توانند مانع از تجربه‌ی هیجان‌انگیز کوهنوردی در فصل‌های یخبندان شوند. در صعودهای زمستانی باید از تجهیزات حفاظتی ویژه‌ای استفاده کنید تا این آسیب‌ها را به حداقل برسانید. یکی از ضروری‌ترین وسایلی که هر کوهنوردی در مسیرهای یخ‌زده به آن نیاز دارد کرامپون کوهنوردی است. این وسیله‌ی یخ‌شکن در کنار سایر تجهیزات کمک می‌کند صعود امنی را تجربه کنید.

انتخاب تجهیزات باکیفیت تا حد زیادی به میزان اطلاعات شما از استانداردهای آن‌ها بستگی دارد. نداشتن آگاهی در زمینه‌ی خرید تجهیزات کوهنوردی باعث می‌شود زمان خود را صرف خرید محصولی کنید که کیفیت و کارایی کافی را ندارد. با ما همراه باشید تا ضمن معرفی انواع کرامپون‌ها تمام آنچه برای خرید این وسیله‌ی ضروری نیاز است بدانید، به شما بگویم.

آشنایی با انواع کرامپون ( یخ‌شکن )

بسته به این که قصد پیمودن چه مسیری را داشته باشید باید کرامپون مناسبی را تهیه کنید. برای صعودهای معمولی کرامپون‌هایی که در جلوی خود شاخک‌های کمتری دارند مناسب هستند و زمانی که قصد دارید یخ‌نوردی را تجربه کنید باید کرامپون‌هایی که انعطاف‌پذیری بیشتری دارند و در جلوی آن‌ها تعداد بیشتری شاخک وجود دارد استفاده کنید. این تجهیزات در ابتدا با اسکلت عمودی به گونه‌ای طراحی شده بودند که تنها بخشی از قسمت‌های زیرین کفش را پوشش می‌داند. به مرور زمان این وسیله‌ی پرکاربرد تکامل پیدا کرد و به شکل امروزی خود یعنی افقی در آمد. کرامپون های افقی به علت تماس بیشتری که با کفی کفش و زمین دارند، کمک می‌کنند بتوانید تعادل خود را به شکل بهتری حفظ کنید.

یخ شکن ها انواع مختلفی دارند که در دو دسته جای می‌گیرند. سبک و سنگین، انواع سبک که وزن کم‌تری دارند و اصطکاک کم‌تری با سطح زمین ایجاد می‌کنند برای صعودهای زمستانه‌ی سبک مناسب‌اند و انواع سنگین‌تر با ساختار پیچیده‌ای که دارند برای یخ‌نوردی و صعودهای سنگین در یخبندان کوهستان مناسب‌اند. در هر دو صورت کرامپون‌ها با قابلیت‌هایی که دارند در کنار سایر تجهیزات کوهنوردی از سلامت شما محافظت می‌کنند.

این تجهیزات بر اساس روش اتصال به کفش به سه دسته تقسیم‌بندی می‌شوند بندی، اتوماتیک و انواع نیمه اتوماتیک که در ادامه در مورد هرکدام به صورت مختصر صحبت خواهیم کرد:

بندی

این نوع از یخ‌شکن‌هایی هستند که با بند بسته می‌شوند و می‌توانند برای انواع کفش‌ها مناسب باشند. شبکه‌ای از بندهای بافته شده این کرامپون را به کفش متصل می‌کند. بزرگ‌ترین مزیت انواع بندی این است که به راحتی با هر نوع کفشی قابل استفاده‌ هستند اما زمان زیادی صرف باز و بسته کردن بندهای آن‌ها می‌شود.

اتوماتیک

این نوع می‌توانند برای همه نوع کفشی مناسب باشند و در قسمت عقب و جلو دارای میله‌ها و اهرم هستند که به کمک آن‌ها می‌توانید کرامپون را روی کفش فیکس کنید. یکی از مزایای این مدل نداشتن تسمه است که در گردش خون پا اختلالی ایجاد نمی‌کنند و به راحتی می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

نیمه اتوماتیک

این دسته از کرامپون‌ها نیز به سادگی قابل استفاده‌اند و به همین علت استفاده از آن‌ها عمومیت دارد. تسمه‌ها در قسمت پنجه و اهرم در قسمت پاشنه قرار دارند. بندها عملکرد تسمه و اهرم را تکمیل می‌کنند و با بستن آن‌ها می‌توانید مسیرهای یخبندان را با امنیت خاطر پشت سر بگذارید.

ژله‌ای یا زنجیری زامبرلن

این نوع در زیر خود دارای شاخه‌های نوک تیزی است که عملکردی مشابه زنجیر چرخ داشته و در برف و یخ فرو می‌رود و اجازه نمی‌دهد شما سُر بخورید. یخ‌شکن‌های ژله‌ای از کرامپون‌ها سبک‌ترند و تنها نقطه ضعف آن‌ها این است که زود پاره می‌شوند. در انواع زامبرلن یخ‌شکن کوه‌نوردی این نقطه ضعف تا حدی از بین رفته است و از جنس بسیار باکیفیتی برای قسمت‌های ژله‌ای استفاده شده است.

انواع کرامپون‌‎ کوهنوردی بر اساس جنس

انواع آلومینیومی

به علت وزن سبکی که دارند هیچ گونه فشاری را به پاها وارد نمی‌کنند و در ورزش اسکی استفاده‌ی گسترده‌ای از آن‌ها می‌شود. بزرگ‌ترین نقطه ضعف این یخ‌شکن‌ ها این است که در مدت زمان کوتاهی دچار فرسودگی می‌شوند و برای صعودهای حرفه‌ای نمی‌توانند انتخاب مناسبی باشند.

انواع فولادی

انواع فولادی به علت استقامت و مقاومتی که در برابر فرسودگی دارند مورد توجه زیادی هستند و از نظر استاندارد بودن مورد تأیید هستند. از انواع فولادی کرامپون‌ها می‌توان برای صعودهای سنگین استفاده کرد. تنها نقطه ضعف بزرگشان این است که در تماس با رطوبت زنگ می‌زنند.

انواع استیل ضدزنگ

در نمونه‌های ضد زنگ تمام نقاط ضعف دو نوع قبلی پوشش داده شده و با خرید این نوع از یخ‌شکن‌ ها یک محصول با کیفیت را خریداری می‌کنید هر چند انتخاب شما بستگی به نوع صعود، بودجه و همچنین سطح حرفه ای بودن شما دارد و برای باید به نسبت شرایطی که پیش‌تر ذکر کردیم توجه نمایید.

ساختار

کرامپون‌ها بر اساس میزان اصطکاکی که با برف و یخ دارند به دو دسته‌ی سبک و سنگین تقسیم‌بندی می‌شوند. کرامپون‌های سبک که اصطکاک کمی با زمین دارند می‌توانند برای صعودهای کوتاه مدت و روزانه‌ی زمستانی مناسب باشند اما صعودهای سنگین و حرفه‌ای در مسیرهای یخبندان به کرامپون‌های سنگین و حرفه‌ای‌تری نیاز دارد که ساختار پیچیده‌تری دارند. در هر دو گونه سبک و سنگین، این وسیله‌ی یخ‌شکن کارآمد از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است.

بدنه یا اسکلت

همان‌طور که گفته شد بدنه‌ی این محصول از فولاد، استیل ضدزنگ یا آلومینیوم تشکیل شده است که هرکدام می‌توانند کارایی متفاوتی داشته باشند. انواع استیل ضدزنگ از هر نظر مناسب‌ترین انتخاب هستند.

تسمه اتصال

این قطعه بین قسمت پنجه و پاشنه‌ی کرامپون اتصال ایجاد می‌کند و با کمک آن می‌توانید کرامپون خود را از حالت سخت به حالت نیمه سخت با انعطاف پذیری بیش‌تر تبدیل کنید. جهت نوار اتصال مرکزی یا تسمه اتصال در کرامپون‌های چپ و راست با یک دیگر متفاوت است. با وجود این تفاوت نمی توانید کرامپون پای راست را برای پای سمت چپ استفاده کنید.

شاخک ها

شاخک‌ها زائده‌های تیزی هستند که در کف قرار گرفته‌اند و با فرو رفتن در یخ مانع از سُر خوردن و افتادن شما می‌شوند. تعداد 10 تا 12 شاخک در کف این وسیله‌ی یخ‌شکن کارآمد وجود دارد. این تعداد به نوع فعالیت کوهنوردی شما و مسیری که قصد دارید در آن قدم بگذارید بستگی دارد. شاخک‌های جلویی به سه شکل دو نقطه‌ای افقی (مناسب برای هر نوع یخ‌نوردی و کوهنوردی)، دو نقطه‌ای عمودی (مناسب برای صعودهای ترکیبی و آبشارهای تند) و تک نقطه‌ای (مناسب برای صعودهای ترکیبی) هستند.

برای صعودهای معمولی بهتر است از کرامپون‌هایی که شاخک‌های کم‌تر در قسمت جلوی خود دارند استفاده کنید. برای صعودهای ترکیبی و سنگین در مسیرهای یخبندان از کرامپون‌هایی با شاخک‌های بلندتر استفاده کنید. شاخک‌ها بر اساس قابلیت تغییر و تنظیم به دو شکل مدولار و غیرمدولار هستند.

شاخک‌های مدولار

شاخک‌های مدولار قابلیت تغییر و تنظیم دارند و مناسب‌ترین انتخاب برای افرادی هستند که به صعودهای ترکیبی تمایل دارند. شما می‌توانید بر اساس نوع فعالیت کوهنوردی خود (سبک یا سنگین) این شاخک‌ها را تعویض کنید.

شاخک‌های غیرمدولار

شاخک‌های غیرمدولار برعکس قابلیت تغییر ندارند و به علت قابلیت تیز شدن بعد از مدتی کوتاه می‌شوند. این شاخک‌ها در جای خود کاملاً ثابت هستند و از بابت شُل‌شدن تیغ‌ها هیچ نگرانی وجود ندارد.

جمع بندی نهایی

با توجه به اهمیت تجهیزات حفاظتی هنگام خرید آن ها باید دقت و توجه ویژه ای داشته باشید. شناخت انواع کرامپون‌ها، اجزای تشکیل دهنده‌ی آن‌ها و استانداردهایی که هنگام انتخاب باید به آن توجه کنید می‌تواند در انتخاب بهترین کرامپون کوهنوردی کمک کننده باشد. مشورت کردن با افرادی که در این حوزه تخصص دارند می‌تواند در انتخاب تجهیزاتی حفاظتی مناسب کمک کننده باشد. در صورتی که اطلاعات تکمیل کننده‌ای دارید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *